Karakter:
Prinsessen af espressomaskiner. Denne no-nonsens metalkasse er noget af det mest solide kram der fås i prisklassen – og en del prisklasser over. Men under den rå metaloverflade findes.. rå kraft!
Målgruppe
Lad mig sige det med det samme: Hvis du leder efter en maskine, der bare kan lave espresso, så er Rancilio Silva ikke noget for dig. Rancilio Silvia er en RIGTIG espressomaskine, og lige som med en fin violin skal du lære at bruge den, før dens resultat bliver godt. Men så bliver det også rigtigt godt!
Leder du derimod efter en espressomaskine du kan lære med, vokse med og blive forelsket i – Så er dette absolut maskinen du vil have. Her er det finesser og detaljer i formaling, tampning og gennemløbstid, der er afgørende for resultatet, og det er fedt at kunne påvirke smagen med små justeringer.
Kaffen
Det er umuligt at teste smagen af kaffen denne maskine producerer; det er helt op til dig og dine evner. Men maskinen er, med den rette pilot, i stand til at lave en utroligt god kop espresso!
Har du tålmodigheden og viljen til at lege og eksperimentere, så kan du få Silvia til at producere en kaffe der er lige efter din smag.
Byggekvalitet
I en prisklasse der ellers mest domineres af plastikmaskiner, er Rancilio Silvia bygget af solide dele, indkapslet af stål – sådan som man gerne vil have, at en espressomaskine skal se ud.
Den medfølgende tamper er, lige som hos alle andre maskiner, helt ad helvede til og lige til at kassere. Men til prisen kan man godt unde sig at bruge lidt ekstra på en god tamper Smid f.eks. 299,- ekstra for en tamper fra Concept-art (Du skal bruge en 58mm).
Anvending
Maskinen er utroligt simpel – fire knapper og en knop til kontrol af damp. Men det er jo ikke antallet af knapper der gør en god espressomaskine. På Rancilio Silvia (og lignende maskiner) er alt hvad der hedder aromakontrol, vandmængde etc. manuelt, og helt op til dig.
Jeg har fundet en lille video, der viser hvordan man tapper et shot espresso af Silvia, og hvordan man derefter rengør den.
Fordele
- God byggekvalitet
- Kraftig damp til steaming af mælk
- Kan lave en rigtigt god espresso
- Du bliver en god barista 🙂
Ulemper
- Kræver øvelse
- Lille vandtank – men til god espresso kræves frisk vand
- Drypbakken er ikke stor, så den skal tømmes ofte
- Forholdsvis lille kapacitet – du kommer ikke til at lave espressoer til hele familien på én gang
Konklusion
Vil du udforske espressokunsten med et begrænset budget? Så skal du ikke engang tøve med at anskaffe Rancilio Silvia. Men vil du have en maskine der laver espressoen for dig, så er dette ikke maskinen for dig.
Læs også Politikens test af Rancilio Silvia
Hej, tak for denne anmeldelse.
Jeg er nybegynder og leder efter en maskine. Mine øjne er faldet på den her og gaggia classic. Jeg er meget forvirret med hensyn til rancillio silvia for jeg har læst at kedlen brænder rigtigt nemt af. Jeg er studerende og vil ikke invester mere en hvad den koster. hvis den skal repareres efter en måned bliver det ikke denne her.
Hehe hjælp!!! ??
Vh Rune
Hej Rune,
Værsågod 😉
Jeg skriver, at Silvia ikke er den optimale nybegyndermaskine. Der er nemlig en del ting der skal tænkes på og gøres rigtigt, før man får god kaffe ud af maskinen. Og Silvia er, lige som de fleste andre semiautomatiske espressomaskiner, ømtålelig i hænderne på en, der ikke ved hvad han/hun laver.
Hvis folk oplever, at Silvias boiler brænder af, så er det fordi de bruger maskinen forkert. Silvia har ikke automatisk vandpåfyldning i kedlen under dampning. Det betyder, at hvis du bare damper løs uden at tage hensyn til vandstanden i kedlen, så vil kedlen til sidst blive tom og bare varme derudaf (hvilket den naturligvis ikke kan tåle). Det er derfor vigtigt at fylde kedlen med vand efter dampning.
Den mest almindelige fremgangsmåde er simpelthen, at steame mælken først, og brygge kaffen bagefter. Når du brygger kaffen, kører pumpen og fylder vand i kedlen. En anden teknik er, at fylde kedlen med vand efter dampning (dette gør jeg selv altid). Når du har dampet klart, tørrer du røret af for mælk, stikker det ned i en tom kande, åbner helt op for dampen og tænder for pumpen. Så køles kedlen ned, og til sidst kommer der vand ud af steameren – Så er den fuld :-).
Dette er som sagt ikke et problem kun Silvia har – det har de fleste semiautomatiske espressomaskiner der tager damp fra kedlen.
Håber det gav dig lidt mere baggrundsinfo til dit valg af espressomaskine.
Mvh
Magnus
Hej Magnus,
Mange tak! Jov det hjalp, men jeg er godtnok stadig lidt meget usikker på hvilken jeg skal vælge,mfor som su skriver, kan den være svær for nybegyndere.
Kender du noget til Gaggia clasic?
Vh Rune
Hej Rune,
Ja, jeg forstår at det er svært. Men i bund og grund handler det om, at sætte sig ind i den basale betjening, for den er ret ens for alle. Det handler naturligvis også om, hvor meget tid man vil lægge på at lære kundskaben.
Hvilken maskine skal du vælge? De er begge udemærkede maskiner. Silvia er noget dyrere, men efter min mening det bedste valg – Den har en større kedel med mere dampkapacitet, hvilket er en fordel hvis du skal steame mælk til flere gæster.
Dessuden er der mere nørdfaktor i en Silvia, da du kan få alle mulige gizmoer at sætte på den – Hvor meget ekstra gear man kan få til en Classic ved jeg faktisk ikke.
Mvh
Magnus
Hej Magnus,
Det kan jeg godt se er en fordel.
Har du måske mulighed fo, at filme det du forklarer med kedlen, så har jeg også en indtryk af hvordan den er.
Jeg ved det er meget at forlange.
Igen tak for hjælpen!!
Vh Rune
Hej – god blog, informativ – og med holdning;) Well, som en af mange nybegyndere er jeg på udgik efter en god espressomaskine og gået i Google-mode… Svært. Den skal være nem at bruge, kunne anvendes på flere måder, fx pods og malet kaffe. Vi har kig på Dualit 3 i 1, som der er ret gode tilbud på (skal man lægge noget i det??) – men også Rancilio Silvia. Har læst din anmeldelse af den, men ikke af Dualit – what you think?? Tak for forhånd. Michael Møller Petersen (har også postet på FB – så ser vi, hvor du fanger det først…)
Hej Michael
Jeg har ingen hands on erfaring med Dualit, og det er minimalt hvad jeg har kunne finde på internettet.
Maskinen bygger på et termobloksystem, hvilket vil sige, at der ikke er nogen kedel i, men at vandet istedet passerer en varm metalradiator. Dette er både godt og dårligt – Godt, hvis man er helt grøn og ikke gider sætte sig ind i, hvordan man betjener en “rigtig” espressomaskine – og så har den meget hurtig opvarmning. Dårligt, fordi termobloksystemer ofte har dårlige temperaturegenskaber og -kontrol, og der er ikke rigtigt noget man kan gøre ved det som bruger. Hvis maskinen leverer perfekt temperatur gør det ikke så meget, men hvis ikke – ja – så er det trist.. Om Dualit 3 in 1 gør, det skal jeg ikke kunne sige.
Og, som du er inde på, kan det godt virke lidt suspekt, at maskinen ofte er på tilbud til under halvdelen af normalprisen.
Silvia har mange fordele, og kan bl.a. også brygge med E.S.E pods (med den rigtige filterkurv). Men den kræver, at man gider sætte sig ind i sagerne.
Som du måske kan fornemme, har jeg svært ved at anbefale den ene over den anden, da jeg ikke ved hvor meget nørderi du er ude efter (og da jeg ikke har prøvet Dualit-maskinen selv). Til normalprisen ville jeg dog uanset hvad købe Silvia 🙂
– Magnus
Hov, jeg glemte at nævne, at hvis man vil bruge E.S.E pods i Silvia skal man bytte “brusehovedet” ud med et specielt E.S.E-hoved – Så hvis du vil kunne både det ene og det andet, er Silvia måske ikke den rigtige maskine for dig.
Hej
Jeg har kigget på Ascaso Duo Steel Proff Espressomaskine Den har både termoblok og 2 kedler, er det godt eller skidt ? bliver vandet så både varmet i kedelen og igennem termoblok systemet ?
Hej Peter,
Jeg har ikke selv haft fornøjelsen af selv at lege med Duo Steel. Den har dog ikke to men kun én kedel foruden termoblok. Termoblokken bruges til at varme vandet til steameren, hvilket gør at man kan dampe mælk samtidig med at man brygger kaffen.
Om det er en god eller skidt ting kan jeg desværre ikke bedømme uden at have prøvet den. Typisk vil en termoblok ikke få samme effektivitet som en kedel når det gælder damptryk, da termoblokken fyldes med meget små mængder vand ad gangen. Men om det er lykkedes Ascaso at lave en god variant, det skal jeg ikke kunne sige. Jeg hører dog “ude i byen” at maskinen ikke kan hamle op med Silvia, så man giver altså afkald på noget for at få noget andet.