De fleste espressomaskiner har en indbygget kopvarmer i toppen. Den varmes enten af et varmeelement eller passivt af maskinens keddel. Desværre er der en tendens til at den bruges forkert, og det er til stor del maskinproducenternes egen skyld.
Kig en gang på deres markedsføringsmateriale:
Her går både Saeco, Gaggia og Ascaso i fælden, og viser kopholderen i brug på den helt forkerte måde. Med mindre man gerne vil have kold kaffe og brændte læber?
Lad os se engang på kopvarmerens egentlige funktion. Idéen er, at koppen skal være forvarmet, så den varme kaffe ikke køles ned i den kolde kop, og derved efterlader dig med en lunken, kedelig espresso.
Her er en kopvarmer med to kopper. Den ene står på hovedet, den anden står normalt.
Man kan argumentere for, at rent kopopbevaringsmæssigt er det smartest at opbevare koppen på hovedet, da man undgår at der kommer støv og andre ubehageligheder ned i koppen. Desværre undgår man også at få den ønskede effekt af kopvarmeren. Hvis vi vender koppen rigtigt og trækker et espressoshot i hver kop, kan du se hvad jeg mener:
Koppen der stod på hovedet er blevet opvarmet på kanten, men ikke i bunden, hvor espressoen har brug for varmen. Koppen der stod normalt er varm i bunden, men sval i toppen hvor du sætter dine læber.
Hvorfor er det så, at næsten alle maskinproducenter vender kopperne forkert på markedsføringsmaterialet? Jeg har spurgt flere, men har ikke fået noget svar. Det eneste vi kan gøre er at trøste os over, at nogen i hvert fald gør det rigtigt:
Seneste kommentarer