Karakter:
Bodum, som vel mest er kendt for sine stempelkander, har også fremstillet en kaffekværn, som er lanceret i serien Bistro.
Bodum har forsøgt at ramme midt mellem to målgrupper: Dem der vil have en billig kaffemølle, og ofte vælger blendertypen pga. prisen, og kaffenørderne med deres store, dyre Rocky-kværne.
Resultatet er en solid kværn til hverdagsbrug, som ikke fylder alverden, og som desuden har Bodums trademark-lækre udseende. Den fås i sort, hvid, grå, rød, orange, lila og limegrøn.
Betjening
Kværnen har trinløs indstilling af formalingsgraden, med små piktogrammer udfor stempelkande, kaffemaskine og espresso. Formalingsgraden indstilles ved at dreje hele bønnehopperen, så pilen peger på den ønskede plet.
Det fungerer, men kværnen skal være tændt når man drejer hopperen, og man spilder derfor kaffe når man skal ændre formalingsgraden. På toppen af maskinen sidder desuden et drejehjul der bestemmer hvor længe kværnen skal kværne, samt start/stop-knappen.
Det kan tage lidt tid at lære, hvor længe man skal kværne for at få ret mængde kaffe – og det varierer alt efter formalingsgraden – men efter et stykke tid sidder den der!
En lille bemærkning – Manualen siger, at maskinen ikke bør køre længere end 20 sekunder ad gangen, og at den derefter skal hvile i 5 minutter. Men hvis jeg skal fylde mit guldfilter med hvad jeg finder er den rette mængde kaffe til en kande, så skal maskinen altså køre i 30 (2 x 15) sekunder. Jeg har dog gjort det en del gange, uden at maskinen har taget skade – så mon ikke det går.
Byggekvalitet
Kværnens krop er af plast hele vejen igennem, foruden den lille opsamlingskop af glas. Men på trods af materialevalget, virker Bistro rigtigt solid og god.
Jeg har ikke oplevet, at noget føltes løst eller uholdbart. Desuden er hele kroppen dækket af en gummiagtig overflade som flere andre maskiner i Bistro-serien – En oveflade der er overraskende let at holde ren.
Selve kværnhjulet er af rustfrit stål og ser solidt ud, og selv efter en god måneds frekvent brug, har der ikke været problemer med tilstopning og jam.
Opsamlingskoppen har et tætsluttende låg, der, når det sidder i kværnen, forhindrer problemer med at statisk elektricitet suger kaffepulver til sig. Det eneste sted kaffepulveret klistrer sig fast pga. statisk elektricitet er inde i selve koppen, og det løsnes let med et par faste hånddask.
Forsøg dog ikke at benytte kværnen uden den medfølgende opsamlingskop – Du kan altså ikke kværne direkte i dit portafilter – for så har vi balladen: Kaffepulver der klistrer sig fast overalt.
Formaling
Det overordnede indtryk af Bistros formalingsformåen er god – til visse behov.
Kværnens trinløse indstilling lader dig finstemme din formaling præcis som du vil have den. I den fineste espressoformaling er konsistensen god, men for grov til maskiner som Rancilio Silvia – Men rigeligt fin til hjemmeespressomaskiner med trykfilter og FOR fin til Handpresso.
Filterformaling klarer kværnen fint, og plus et enkelt hak til guldfilteret er også lige som det skal være. Dog kommer kværnen i problemer ca. halvvejs, hvor konsistensen helt ryger (se billedet). Først i den helt grove bistroformaling (som jeg synes er noget på den grove side) finder kværnen tilbage til sit konsistente resultat.
Fordele
- Pæn
- Let at anvende
- Let at holde ren
- Dækker de flestes hjemmebehov
- Godt resultat for pengene
Ulemper
- Kværner ikke helt fint nok til espressomaskiner uden trykfilter
- Konsistensen er ikke helt i orden midt i maskinens rækkevidde.
Konklusion
Er du til stempelkande eller kaffemaskine (med guldfilter), og vil du gerne have fornøjelsen af at nyde friskkværnede bønner? Så er denne kværn absolut værd at overveje. Samtidig er det en ganske pæn maskine, der passer godt ved siden af Moccamasteren (Specielt nu hvor man kan få dem i matchende farver og det hele).
Er du derimod ude efter en kværn, du skal bruge til at nørde med espresso? Så vil jeg anbefale at du leder videre – denne kværn gør det bare ikke fint nok.
Tak for det! Jeg tror jeg køber denne kværn for det var nemlig lige præsis stempelkande jeg skulle have den til og det skriver I jo at den er god til!
Jeg har lidt fårlige erfaringer med denne kværn.
Jeg synes den maler meget uens og den kan ikke male kaffen så fint som jeg gerne vil have det.
Jeg havde tidligere en Krups kværn, men da den gik i stykker fik jeg en Bodum i gave.
Jeg synes ikke jeg kan finindstille kaffens smag så godt med Bodum kværnen som jeg kunne med Krups kværnen.
Hej Søren,
Tak for din kommentar – Jeg har en bange anelse om, at der kan være forskel på indstillingen af de kværne der kommer ud af Bodums fabrik, for jeg har hørt det før.
Husker du at kværnen skal være tændt, mens du justerer finheden?
At den ikke maler fint nok, det giver jeg dig ret i – ikke fint nok til en del espressomaskiner i hvert fald.
Jeg har haft flere kværne af forskellige mærker, men er allermest glad for denne, som jeg indstiller finere end angivet til min stempelkande. Dog synes jeg det er lidt sjovt at der står i testen, at den er helt igennem af plastik. Jeg købte den netop fordi selve kværnen er er stål, en stor fordel ifm jævnheden af den malede kaffe.
Hej Lise, tak for din kommentar – det er rigtigt godt fanget, for jeg har selv stirret mig blind på min anmeldelse. Naturligvis er den koniske kværn af rustfrit stål (som på billedet) og ikke af plast. Det var selve kværnens “krop” jeg beskrev som helt igennem af plast. Jeg må tænke på en omformulering 🙂
Jeg indstiller også kværnen finere end angivet, når jeg bruger den til stempelkanden – og lidt grovere end angivet, når jeg kværner til guldfiltret i kaffemaskinen.
Savner lidt alternativer til en enkelt kværn, men den ser nu meget fornuftig ud. Nogle erfaringer med denne kværn / alternativer?
Hej Sofus,
Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår hvad du mener 🙂 Mine erfaringer med denne kværn kan du læse i artiklen. Hvis du vil have fat i en billigere kværn, så se min test af OBH. Jeg er også igang med at teste en manuel kværn, hvis det er noget så enkelt du leder efter.
– Magnus
Vi har lige købt en Bodum Bistro kaffekværn og har temmelig mange opstartsvanskeligheder ved den. Vi skal mest bruge den til stempelkaffe, da vi i forvejen har en nespresso. Når vi køre bønnerne igennem kværnen og køre den op på det højeste dvs. 20 sek. bliver bønnerne meget grove og falder bare til bunds når vi skal anvende dem og kaffen bliver en rigtig kedelig fornøjelse til stor irritation da vi elsker god kaffe. Nu kan jeg se, at nogle køre dem i 30 sek.? Dvs. i putter dem tilbage i kværnen og køre dem igennem endnu en gang? Hvordan får i en god fyldig kaffe ved brug af kværnen?
Hej Jannie,
Når du brygger i stempelkande skal du være meget opmærksom på at få den rette formaling. Bistro-kværnens groveste indstilling er ikke konsistent nok, og formalingsgraden er i øvrigt alt for grov (Lad dig ikke nare af piktogrammerne på kværnen). Da kværne oftest er lidt forskellige, kan jeg ikke give dig en præcis indstilling – jeg vil derfor opfordre dig til at eksperimentere. Jeg selv får et godt resultat på 3. prik til højre for filterformalingspiktogrammet.
Du skal sigte efter en konsistent formaling der ikke indholder små korn. Kornene skal være præcis så store, at de ikke går igennem stempelkandens filter, men ikke større (husk også, at de ekspanderer lidt når de bliver våde). Der skal være en lille smule modstand når du trykker stemplet ned, men ikke så meget at du føler at det er svært og må trække det op igen.
Mht. tiden, så afhænger den meget af formalingsgraden. Find derfor først en formalingsgrad der passer jeres stempelkande – derefter vejer du den mængde bønner der passer til den mængde vand du vil brygge med, fylder dem i en tom kværn og tæller sekunderne inden alle bønnerne er kværnet. Det antal sekunder kan du nu indstille din kværn på 🙂 bliver det 30 sekunder, så sæt kværnen på 15 og tryk to gange.
er der nogle som har prøvet at åbne kværnen, for at ændre finheden?
Vi har også købt en Bodum kaffekværn, og vi er ganske tilfredse. Vi laver altid kaffe med Bodum stempelkander, da det smager så meget bedre.
Det eneste minus ved kværnen er, at den ikke må køre ret lang tid af gangen.