Espressomaskiner er lidt lige som musikinstrumenter. Det, der er det foretrukne valg for den professionelle musiker, er oftest et rigtigt dårligt valg for en nybegynder. Det samme gælder i kaffeverdenen.

Hvorfor? Jo – For at opnå det perfekte espressoshot, er der utroligt mange parametre der skal justeres helt korrekt: Temperatur, formalingsgrad, tampning osv. Hvis bare ét af disse parametre ikke er perfekt, forskubbes balancen og resulterer i et underlegent shot.

Øvelse gør mester

Som nybegynder er jagten på den perfekte espresso lang, og målet ligger fjernt. Der er mange ting der skal læres, og samtidigt skal interessen holdes ved lige: Det er let at miste modet og tålmodigheden, når kaffen man brygger gang på gang smager usselt.

Når man kommer hjem fra butikken med sin nye espressomaskine, så forventer man ikke, at det skal tage måneder og år før man kan nyde en god kop kaffe. Det skal være let at gå til, men samtidig skal der være mulighed for at lære, udforske og udvikle sig.

Af samme årsag får jeg altid myrekryb når jeg hører folk anbefale maskiner som f.eks. Rancilio Silvia til nybegyndere. Sådan en maskine ligger oftest indenfor nybegynderens økonomiske rækkevidde, men kræver øvelse og engagement for at præstere fuldt.

Fjern nogle af de nørdede parametre

For at gøre livet for nybegynderen lettere, anbefaler jeg altid at man vælger en maskine med færre muligheder – Resultatet når kun et vist niveau, til gengæld er det lettere at komme dertil.

Nogle af de parametre der let kan fjernes er formaling og tampning. Mange gode begyndermaskiner har et portafilter eller en filterkurv, der først slipper kaffen igennem når trykket er optimalt – uanset om kaffen er formalet fint nok, og tampingen er korrekt. Det gør det lettere at lave en espresso med rig smag og crema, og smagen kan stadig justeres ved at ændre på formalingsgraden og et (let) tampingtryk.

Et trykfilter gør dig også i stand til at benytte en kaffekværn, der ikke nødvendigvis koster flere tusinde kroner. Mange trykfiltre kan siden “konverteres” til et normalt filter, ved at fjerne trykdelen – eller benytte en anden filterkurv, hvis det er dén der skaber trykket – Så kan du begynde at eksperimentere yderligere, når du føler at du er klar til det.

Steaming af mælk

En lækker microfoam er det, der gør en cappuccino. Men at lave lækker mælkeskum er noget af det, mange nybegyndere kæmper med. Enten bliver resultatet brændt og smager af risengrød, eller også bliver luftboblerne alt for store.

En hjælp kan være en god panarello. En panarello er et rør, der sidder på steameren og hjælper med at suge luft ned i mælken. Visse panarelloer gør et fantastisk job, og producerer mælkeskum der minder om noget, en mellemgod barista kan præstere på en café. Andre panarelloer suger alt for meget luft med, og resulterer i store bobler.

En god panarello kan derfor være en god start til dig, der vil lære at mestre kunsten i at brygge eksklusiv kaffe. Panarelloen kan ofte tages af, så du kan træne i at steame mælk rigtigt, når du er klar til det.

Køb for at sælge – eller køb brugt

Det sidste råd jeg vil give er: Lad være med at tro, at en billig maskine nødvendigvis er en god begyndermaskine – for der er slet ingen lighedstegn her. Du får sikkert en underlegen maskine, der ikke kan hvad du forventer – og derfor mister du interessen. Og når du er træt af den, er der ingen der vil have den – så den ryger direkte på loppemarked eller losseplads.

Køb istedet en maskine der passer til dine behov og niveau, og som har en god andenhåndsværdi. Så kan du let sælge den videre, når du er vokset fra den, og istedet købe en maskine der kan tage dig til næste skridt.

Måske kan du allerede nu fornemme hvor jeg vil hen – For hvis dit budget tillader en maskine til 2000 kroner, så får du ofte mere ud af at købe en brugt (men god) maskine for det beløb, frem for at købe en ny. Selv folk med gode maskiner kan miste interessen, så du kan være heldig at lave et virkeligt røverkøb.

Jeg vil i nærmeste fremtid anmelde en række semiautomatiske espressomaskiner som jeg mener, er gode til begyndere – Så hold øje med Espressotest.dk.

Ved at anvende dette site, accepterer du brugen af cookies - Læs mere om cookies OK

Information om cookies

Hvad er en cookie?

Hvad er en cookie?

En cookie er en lille datafil websites gemmer på din computer, for at de kan genkende computeren næste gang du besøger websitet. En cookie er passiv fil og kan ikke sprede computervirus eller andre skadelige programmer.

Cookies benyttes ikke til at lagre personlig data. I tilfælde hvor systemet har behov for at lagre personlig data, bliver det lagret på serveren, og kan derfor ikke tilgås af andre websider.

Fravalg af cookies

Hvis du ikke ønkser, at websites skal kunne benytte cookies, kan du bede din browser om at blokere for dem. Hvis du beder din browser blokere for cookies, vil du ikke blive registreret når du besøger denne eller andre websites. Du skal dog være opmærksom på, at mange funktioner på et website er afhængige af cookies. Blokerer du dem kan du derfor risikere, at websites holder op med at fungere efter hensigten.

Spørgsmål

Har du spørgsmål omkring sitets brug af cookies, er du velkommen til at tage kontakt med sitets ejer. Kontaktinformationer finder du på websitet.

Hvilke cookies bruges på dette site?

Funktioner på sitet

For at visse dele og funktioner på sitet kan fungere, benyttes cookies - f.eks. til at gemme indstillinger, valg eller lignende.

Statistik

For at vide hvor mange der besøger siden og for at kunne forbedre brugeroplevelsen, benyttes cookies for at følge besøgendes adfærd. Al data indsamles anonymt af 3. part.

Andet

I forbindelse med de affiliateaftaler dette site har indgået med visse forhandlere, benyttes en cookie for at identificere besøgende fra sitet.

Fravælg cookies

Fravælg cookies

Hvordan du fravælger cookies afhænger af, hvilken browser du benytter. Her finder du fremgangsmåden til de mest almindelige browsere: